“In elke traan van verdriet glinstert een mooie herinnering.”
Verdriet kan zo overweldigend zijn. Op stormachtige (onverwachte) momententen in een golfbeweging zo pijnlijk, intens, diepgaand, krachtig en snel.
Als de storm luwt neemt pijn van het verdriet langzaam af. Geleidelijk kabbelt de golf over het ondiepe wateroppervlak. Verdriet verliest zijn negatieve intensiteit en maakt ruimte voor acceptatie en berusting. Mooie herinneringen zorgen voor een warm gevoel ondanks heimwee en gemis. Desondanks valt de reflectie soms niet mee en roept het twijfels op over ons bestaan.
Zowel in mijn werk als trainer als in mijn persoonlijke leven is borstkanker iets wat ‘gewoon’ is geworden. De ingrijpende gevolgen en het verdriet zijn intens en soms ongrijpbaar pijnlijk. Van jong tot oud worden wij geconfronteerd met de onaangename waarheid over de vergankelijkheid van het leven. Liefde voor je moeder of je eigen kinderen maakt je kwetsbaar en krachtig.
Madelief in groep 4: twee moeders van klasgenootjes hebben borstkanker. Na het overlijden van één moeder is haar kinderlijke onbevangenheid weg en haar angst groot dat ook haar mama dood kan gaan. Een klas vol kinderen die veel te jong geconfronteerd worden met de dood. Hun emotionele ontwikkeling wordt verstoord door gemis aan veiligheid en geborgenheid. Een zorgeloos bestaan wordt onderbroken door het bewustzijn dat je mama kan wegvallen.
Caroline: een jonge vrouw van 37 jaar en hippe moeder van 2 kids. Staat volop in het leven en weet dat de dag des onheils zal komen. Na amputatie van één borst worstelt ze met gevoelens van boosheid over goedbedoelde opmerkingen en dankbaarheid. De bijwerkingen van hormoontherapie zijn vaak onbekend en moeilijk uit te leggen, maar veranderen haar zelfzijn. Vermoeidheid neemt de overhand in het dagelijks bestaan van haarzelf en haar gezin.
Marije 38 jaar: nuchter, betrokken en gevoelige moeder van 3 toffe kinderen. Haar fijne buurvrouw krijgt borstkanker. Van dichtbij ervaart zij (en haar gezin) de machteloosheid en verdriet. Ze leeft mee tijdens het slopende ziektebed dat uiteindelijk drie kinderen en een papa achterlaat zonder moeder en partner. De herinnering leeft elke dag en perspectief over invulling van het leven geeft onzekerheid en verdriet.
Willeke: mama van 3 stuks en juf van 30 exemplaren. Ze had een knobbeltje in haar borst, een voorstadium van borstkanker, dus nog goedaardig. Desondanks onderging ze wel een operatie en bestraling. Haar onbevangenheid niet meer zoals het was. Dagelijkse rituelen krijgen meer waarde en het leven gaat ‘gewoon’ door.
Joke: 67 jaar en oma van 7 prachtige kleinkinderen. Ze wordt elke twee jaar opgeroepen voor een bevolkingsonderzoek. Uit de mammografie blijkt dat ze borstkanker heeft. Na het verwijderen van de tumor krijgt ze bestraling. Ze heeft haar leven al geleefd en het lidteken is iets wat erbij hoort.
Een op de zeven vrouwen krijgt borstkanker. Om geld in te zamelen voor “A Sister’s Hope” organiseren wij een oergezellige borrelavond “Go for Life! & Vier het Leven” bij Café de Hamer, zaterdag 21 september 2019 Sister’s (girls) only. Dus: leuke meiden, sjieke girls, prachtige mama’s, ouderwetse tantes, best friends, lieve buurvrouwen, fantastische collega’s, coole oma’s, jonge blaadjes, hippe 50+’s, stoere ladies, gezellige zusjes en tuttige dames, meld je aan voor onbeperkt lekkere drankjes en hapjes. Tickets kosten 40 euro, hiervan gaat 10 euro direct naar borstkankeronderzoek.
Feiten over borstkanker
- 1 op de 7 vrouwen krijgt borstkanker, en 20% is jonger dan 50 jaar.
- In 2018 werd er bij 17.332 mensen borstkanker vastgesteld (17.201 vrouwen en bij 131 mannen)
- Borstkanker is de meest voorkomende kankersoort bij vrouwen. 26,6% van alle kankerdiagnoses bij vrouwen is borstkanker.
- Het aantal borstkanker diagnoses zal de komende jaren stijgen, naar schatting tot ruim 20.000 in 2020.
- In Nederland zijn er meer dan 230.000 mensen die borstkanker hebben/hebben gehad.
- 20% van de borstkankerpatiënten is jonger dan 50 jaar.
- 80% is 50 jaar of ouder.
- 30% van de patiënten is 70 jaar of ouder.
- 88% van de vrouwelijke patiënten is 5 jaar na de diagnose nog in leven.
- Na 10 jaar is 79% van de vrouwelijke patiënten nog in leven.
- De overlevingskans van borstkanker is de afgelopen jaren gestegen met 1% per jaar.
- Er overlijden jaarlijks ruim 3.000 mensen aan de gevolgen van borstkanker.
- Dagelijks sterven er ongeveer 9 mensen aan de gevolgen van borstkanker.
- Bij 20% van alle borstkankerpatiënten komt borstkanker in de familie voor.
- Bij 5 tot 10% van de borstkankerpatiënten is er sprake van erfelijke aanleg voor borstkanker.